Tel: 052/47 33 06
Fax: 052/47 41 27
Meulenbroekstraat 5
9220 Hamme
info@dap-simardboeykens.be

Gynaecologie

De drachtduur bij de hond bedraagt gemiddeld 63 dagen vanaf het moment van bevruchting, bij de kat is dit gemiddeld 65 dagen.

De drachtduur bij de hond bedraagt gemiddeld 63 dagen vanaf het moment van bevruchting, bij de kat is dit gemiddeld 65 dagen.

Dracht- en partusbegeleiding

Ons team staat klaar om u en uw huisdier voor, tijdens én na de bevalling te helpen waar nodig. Aarzel dan ook niet ons te contacteren wanneer u vragen hebt omtrent de dracht van uw huisdier.

 

Vaginaal uitstrijkje

Een vaginaal uitstrijkje wordt verkregen door met een steriel wattenstaafje aan de binnenzijde van de vagina cellen te verzamelen. Dit wordt dan op een glaasje uitgesmeerd en na drogen gekleurd. Zo kan de dierenarts meer informatie over onder andere de loopsheid of een eventuele ontsteking. 


Progesteronbepaling

Progesteron (P4) is een belangrijke parameter om het ideale moment van dekking bij honden vast te stellen. Dankzij een bloedafname bij de teef kan het moment van de ovulatie vrij accuraat worden voorspeld door de progesteronwaarde te evalueren. Zo voorkomt u onnodige verplaatsingen wanneer de reu niet in buurt van de teef woont.


Drachtdiagnose

Na een dekking of kunstmatige inseminatie wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weten of alles goed is voorlopen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een dracht te bevestigen:

  • Rilexine test: het hormoon rilexine wordt vooral door de placenta geproduceerd en kan in theorie vanaf dag 20 worden gemeten. Echter, vals negatieve resultaten zijn mogelijk.
  • Echografie: vanaf dag 20 kunnen de eerste tekenen echografisch worden waargenomen. Idealiter wordt er ongeveer een maand na de dekking een echografie uitgevoerd. 
  • Röntgenfoto (RX): vanaf dag 45 treedt de verbening op van het foetaal skelet. Op het einde van de dracht kunnen we door middel van twee röntgenfoto’s het aantal te verwachten pups vrij nauwkeurig bepalen. Daarnaast kunnen we ook de grootte van de pups vergelijken met de bekkeningang om zo het risico op partusproblemen in te schatten.

Ongewenste dekking? Neem dan zo snel mogelijk contact op!

 

 

Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikerservaring.