Tel: 052/47 33 06
Fax: 052/47 41 27
Meulenbroekstraat 5
9220 Hamme
info@dap-simardboeykens.be

Cardiologie

Echocardiografie kan verschillende hartafwijkingen vroegtijdig opsporen!  

Echocardiografie kan verschillende hartafwijkingen vroegtijdig opsporen!  

Pierre Simard heeft zich toegespitst op de cardiologie bij kleine huisdieren. Hij is lid van verscheidene binnen- en buitenlandse cardiologie verenigingen en volgde alle modules (I – V) van de European School for Advanced Veterinary Studies (ESAVS) Cardiologie. Daarnaast is hij medeoprichter van de Werkgroep Cardiologie in Vlaanderen. Voor een cardiologisch consult dient u steeds een afspraak te maken!

Patiënten met hartfalen en (fok)dieren voor een preventieve screening voor erfelijke hartaandoeningen worden in onze praktijk onderzocht. Dit gebeurt met behulp van een klinisch onderzoek, radiografie, elektrocardiografie, echografie en (kleuren)doppler. Frequent sturen collega's patiënten door naar Dr. Pierre Simard voor controle en behandeling van een hartaandoening. Er wordt dan steeds een verslag gemaild naar de doorverwijzende dierenarts.


Echocardiografie

In onze praktijk kan u terecht voor een uitgebreid echografisch onderzoek van het hart. Tijdens dit onderzoek wordt de structuur en de functie van het hart geëvalueerd. Er wordt een gepersonaliseerd advies voor uw huisdier opgemaakt. Werd u doorverwezen? Alle metingen en bevindingen worden neergeschreven in een verslag en doorgestuurd naar uw eigen dierenarts.

Screening hypertrofisch cardiomyopathie (HCM): HCM is een vaak voorkomende hartaandoening bij katten. Deze hartziekte wordt gekenmerkt door een verdikking van de hartspier. Verschillende rassen, zoals Maine Coon, Ragdoll, Britse Korthaar zijn gepredisponeerd, maar ook de gewone straatkat (Europese Korthaar) wordt regelmatig aangetast door deze hartafwijking. Vroegtijdige opsporing en therapie is cruciaal om de levensverwachting en -kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Voor de Maine Coon en de Ragdoll zijn er tevens genetische testen voorhanden.

Screening dilatorische cardiomyopathie (DCM): DCM is een hartaandoening die vaak voorkomt bij bepaalde hondenrassen. Bij deze hartzieke wordt het hart erg groot en de spierwand zeer dun. DCM heeft een erfelijke achtergrond en komt bij een aantal rassen vaker voor, zoals: Dobermann, Ierse Wolfshond, Boxer, Cocker Spaniel, Newfoundlander, ea. DCM is een ernstige aandoening waardoor de levensduur van de hond ernstig verkort wordt. Een vroegtijdige diagnose is dus belangrijk. Risicorassen worden best jaarlijks echografisch gecontroleerd. 


Bloeddrukmeting

De bloeddruk kan bij huisdieren op drie verschillende manieren worden gemeten.

  • Doppler bloeddrukmeting: manuele niet-invasieve bloeddrukmeting. Met behulp van een doppler flow toestel worden de pulsaties van het bloed (polsslag) hoorbaar weergegeven. Een cuff (manchet) ter hoogte van de poot of de staart wordt aangespannen tot er geen pulsaties meer hoorbaar zijn. Nadien wordt de druk in de cuff langzaam vrijgelaten tot de pulsaties weer hoorbaar zijn. De druk die gemeten wordt op dat moment stemt overeen met (een benadering van) de bovengrens van de bloeddruk (systolische bloeddruk). 
  • Oscillometrische bloeddrukmeting: automatische niet-invasieve bloeddrukmeting. Met deze techniek wordt de bloeddruk automatisch gemeten na het aanbrengen van cuff (manchet) ter hoogte van de poot of de staart. Zowel de bovengrens (systolische bloeddruk) als de ondergrens (diastolische bloeddruk) wordt bepaald. 
  • Invasieve bloeddrukmeting: deze techniek wordt tijdens chirurgische ingrepen toegepast. De bloeddruk wordt bij elke polsslag geregistreerd door middel van in een arterie (zuurstofhoudend, ‘kloppend’ bloedvat) geplaatste katheter verbonden aan een sensor.

Bloeddruk is een belangrijke parameter om o.a. op te volgen bij nierpatiënten en andere (potentieel) kritieke patiënten.


Electrocardiografie (ECG) en Holter monitoring

Bij een ECG, ook wel hartfilm genoemd, wordt de electrische activiteit van het hart uitgeschreven. ECG is een belangrijk onderzoek voor het opsporen van hartritmestoornissen.

Tijdens een holtermonitoring wordt de electrische activiteit van hart gedurende 24 uren opgevolgd en geregistreerd. Tijdens deze holtermonitoring vragen wij u alle activiteiten van uw huisdier te noteren met vermelding van het tijdstip. Dit stelt ons in staat sporadische ritmestoornissen op te sporen.

Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikerservaring.