Tel: 052/47 33 06
Fax: 052/47 41 27
Meulenbroekstraat 5
9220 Hamme
info@dap-simardboeykens.be

Medische beeldvorming

Medische beeldvorming voor kleine en bijzondere huisdieren!

Medische beeldvorming voor kleine en bijzondere huisdieren!

Radiografie

Radiografie maakt gebruik van röntgenstralen, een vorm van ioniserende straling. Aangezien blootstelling aan röntgenstralen dient te worden geminimaliseerd (ALARA principe) is het verplicht beschermend kledij te dragen bij het nemen van röntgenfoto’s. Minderjarigen en zwangere vrouwen worden strikt de toegang tot de radiografieruimte geweigerd.

Radiografie heeft een geweldige diagnostische waarde in de diergeneeskunde. Het geeft ons de mogelijkheid de schedel en het skelet te evalueren op onder andere fracturen of artrose. Daarnaast kunnen we verschillende structuren en organen in de borstkast en buikholte beoordelen.

Manuele ontwikkeling van röntgenfoto’s is tijdrovend en voorbijgestreefd. Onze praktijk is daarom uitgerust met een digitaal röntgentoestel waardoor wij op een efficiënte manier kunnen werken.

Onze radiografie installatie wordt jaarlijks gecontroleerd door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Departement Gezondheid en leefmilieu, Dienst Bescherming van de gezondheid, Ravensteinstraat 36, 1000 Brussel.


Echografie

Echografie gebruikt de weerkaatsing van geluidsgolven om de verschillende organen in beeld te brengen. Het stelt ons in staat de grootte, de structuur en de eventuele afwijkingen te evalueren waardoor echografie een uitstekende aanvulling vormt op de radiografie.

Echografie wordt onder andere gebruikt voor:

  • Evalueren van de hartfunctie en structuur (echocardiografie)
  • Evaluatie van de buikorganen (vb: screening polycyctic kindey disease (PKD))
  • Opsporen van vrij vocht in borstkast en buikholte
  • Echogeleide puncties van organen
  • Drachtopvolging

Onze praktijk beschikt over twee echografietoestellen.

Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikerservaring.