Tel: 052/47 33 06
Fax: 052/47 41 27
Meulenbroekstraat 5
9220 Hamme
info@dap-simardboeykens.be

Algemeen gezondheidsonderzoek en vaccinatie

Gaat u met uw dier op reis? Maak tijdig een afspraak zodat u zorgenloos met uw viervoeter kan vertrekken!

Gaat u met uw dier op reis? Maak tijdig een afspraak zodat u zorgenloos met uw viervoeter kan vertrekken!

Een jaarlijkse gezondheidscontrole, al dan niet gepaard met de vaccinatie, wordt sterk aangeraden. Tijdens dit consult wordt de algemene gezondheidstoestand van uw dier nagekeken. Vanaf de leeftijd van zeven á acht jaar raden wij tevens een urine en/of bloedonderzoek aan. Zo kunnen eventuele aanwezige aandoeningen snel opgespoord worden

De vaccinatie is een belangrijke fase om je huisdier tegen tal van ziekten te beschermen. Wij zullen samen de balans opmaken van de vaccinaties die je viervoetige vriend al heeft gekregen en een schema opmaken voor de volgende inentingen. Vaccineren gebeurt in onze praktijk steeds ‘op maat’.

Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabies) kan pas ten vroegste vanaf een leeftijd van 12 weken. Het vaccineren tegen hondsdolheid is verplicht voor elke hond, kat en fret die naar het buitenland gaat of komt, en dient te minste drie weken voor vertrek te gebeuren! Dit wil zeggen dat deze dieren niet voor de leeftijd van 15 weken mogen worden geimporteerd/gëexporteerd en steeds een Europees paspoort moeten hebben!!!

Wij zijn uitgerust met ons eigen bloed- en urineanalyse toestelen voor een snelle opwerking en opvolging van uw dier!


Plaatsen van een microchip transponder en registratie

Het is bij wet verplicht om uw hond of kat te identificeren a.d.h.v. een microchip transponder en deze door uw dierenarts te laten registreren op uw naam via dogid of catid. Elke hond of kat die wordt verhandeld (dus ook gratis weggegeven!) moet voorzien zijn van een microchip transponder! Een hond moet daarnaast een Europees paspoort (blauw boekje) hebben en dient te worden meegegeven op het moment dat het dier met u meegaat! Vergeet niet uw gegevens steeds up-to-date te houden! U heeft hiervoor de identiteitskaart (met pincode) waarop uw dier werd geregistreerd nodig om wijzigingen te kunnen doorvoeren.

Komt u langs om uw hond of kat te laten chippen en registreren? Vul dan alvast het registratieformulier in en neem dit mee naar uw consult.

Update april/mei 2021: wegens weizigingen in GDPR wetgeving dient u vanaf nu zelf toestemming te geven om uw gegevens openbaar te maken wanneer derden de chip van uw dier uitlezen. Let wel, dierenartsen, politie en asielen zullen nog steeds uw contactgegevens kunnen terugvinden. Controleer alvast of uw gegevens nog up-to-date zijn zodat een verloren gelopen vriend snel verenigd kan worden met diens eigenaar.

 


Reisadvies

Gaat uw dier mee op reis? Wat leuk! Zorg er echter voor dat u alles tijdig in gereedheid brengt! Kom daarom minstens één maand op voorhand bij één van onze dierenartsen zodat zij het Europees paspoort, verplichte vaccinaties, antiparasitaire behandelingen en eventuele gezondheidsattesten in orde kunnen brengen.

Let op! Elk land heeft zijn eigen wetgeving en specifieke voorschriften! Uw huisdier moet in orde zijn met de regelgeving van alle landen die u betreedt, ook als u er enkel doorreist. Het is verantwoordelijkheid van het baasje om op te hoogte te zijn van huidige voorschriften!

Algemeen geldt voor reizen binnen de Europese Unie voor honden, katten en fretten:

  • Identificatie m.b.v. een microchip transponder
  • In het bezit van een Europees paspoort
  • Correct gevaccineerd tegen rabiës (hondsdolheid; minstens drie weken voor vertrek!)
     
  • Behandeling tegen Echinococcus multilocularis (o.a. Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Noorwegen en Malta); de verplichte ontworming dient te gebeuren tussen 24u - 120u voor invoer. De erkende dierenarts moet dit duidelijk noteren en ondertekenen in het Europees paspoort!


Update Januari 2021: BREXIT, reizen naar en van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland en Wales).

  • Op dit ogenblijk zijn er geen wijzigingen aan de voorwaarden van invoeren van honden, katten en fretten vanuit België.
  • Let wel: reizen met jouw huisdier kan enkel via één van de toegestane routes.
     
  • Er zijn geen extra maatregelen nodig om terug te reizen van het Verenigd Koninkrijk naar België (bloedname met bepaling van hondsdolheidtiter niet nodig).


Reizen buiten de Europese Unie (vb. Turkije):

Let op! Er zijn extra maatregelen van toepassing voor reizen naar landen dit niet tot de Europese Unie behoren! U moet tevens voldoen aan alle eisen van het land waar u naar toe reist. Controleer daarom steeds wat noodzakelijk is voor elk land buiten de Europese Unie (vb. invoervergunning levende dieren)!

  • Identificatie m.b.v. een microchip transponder
  • In het bezit van een Europees paspoort
  • Correct gevaccineerd tegen rabiës (hondsdolheid)
     
  • Legalisatie van het Europees paspoort en vaccinaties door een officiële overheidsdierenarts (via LCE van het FAVV)
  • Titerbepaling antistoffen tegen rabiës door een erkend labo (via Sciensano), uit te voeren voor vertrek, ten vroegste één maand na vaccinatie.
    • Bloedname en staalverwerking moeten door uw dierenarts worden uitgevoerd.
    • Reken op drie weken doorlooptijd! Kom dus tijdig langs!
    • Noodzakelijk om België terug binnen te komen!!
    • Het attest blijft geldig gedurende het hele leven van het dier, op voorwaarde dat de vaccinatie tegen hondsdolheid steeds binnen de vervaldatum van het vorig vaccin wordt gegeven.

Dit is niet noodzakelijk indien u naar of van een land komt vermeld op bijlage II van de Europese verordening 577/2013 (vb. Zwitserland).

Meer info: website FOD

 

Wij gebruiken cookies voor een optimale gebruikerservaring.